Muuttamiseen liittyy paljon mukavaa, mutta myös työtä ja muistettavaa. Alla oleva muistilista helpottaa asioiden suunnittelua ja muuton sujuvuutta.

Muuttoilmoitus ja osoitteenmuutokset

Voit tehdä muuttoilmoituksen Postiin ja Väestörekisterikeskukseen samalla kertaa. Ilmoitus hoituu kätevästi netissä: www.muuttoilmoitus.fi, yhdellä puhelinsoitolla (suomeksi puh. 0203 456 456 tai ruotsiksi 0203 457 457) tai lomakkeella. Lomakkeita saa postista, Kelan toimipisteistä ja netistä (www.vaestorekisterikeskus.fi).
Muuttoilmoitus on tehtävä viimeistään viikon kuluttua muutosta. Kun teet ilmoituksen hyvissä ajoin ennen muuttoa, varmistat, että saat postisi heti oikeaan osoitteeseen.
Muista tehdä muuttoilmoitus myös huoltoyhtiöön tai muulle talonkirjojen ylläpitäjälle sekä vanhassa että uudessa asunnossasi.
Uudet osoitetietosi välitetään väestötietojärjestelmästä automaattisesti myös viranomaisille, seurakunnille, Kelaan, verohallintoon sekä puolustusvoimille. Muistathan tarkistaa, että myös pankkisi, kirjasto, puhelinyhtiö, työnantajasi ja opiskelupaikkasi saavat uuden osoitteesi. Jos sinulla on ajokortti, ilmoita osoitteesi muuttumisesta poliisilaitokselle ja liikennevakuutuslaitokselle.
Postista saat osoitteenmuutoskortteja, joilla voit maksuttomasti ilmoittaa osoitteesi muuttumisesta ystäville ja sukulaisillesi.

Muutto

Hanki muuttoapu ja -auto ajoissa. Hyödynnä sukulaisia ja ystäviäsi ja tarjoa heille esimerkiksi muuttoruuat ja -juomat vaivanpalkaksi. Muuttolaatikoiksi sopivat kauppojen ilmaiset pahvilaatikot. Voit myös vuokrata laatikoita suhteellisen edullisesti. Löydät laatikoita vuokraavien yritysten yhteystietoja esimerkiksi keltaisilta sivuilta. Muuttoautoja vuokraavat puolestaan autovuokraamot, muuttoyritykset ja jotkut huoltamot.

Muuttotarkistus

Tarkista asunnon kunto muuttaessasi. Jos huomaat asunnossa vikoja, huomauta niistä kirjallisesti vuokranantajalle mahdollisimman pian.

Avain

Pidä huolta avaimistasi. Oven avaaminen maksaa aina, eikä uuden avaimen teettäminenkään ole ilmaista.
Luovuta pois muuttaessasi kaikki entisen asuntosi avaimet takaisin isännöitsijälle tai omistajalle. Jos avaimia puuttuu, lukot saatetaan joutua sarjoittamaan uudelleen ja se on kallista.

Kotivakuutus

Kotivakuutus on enemmän kuin tarpeellinen. Taloyhtiön vakuutus korvaa talon kiinteille rakenteille (seinät, lattia ja katto) aiheutuneet vahingot, mutta sinun omaisuutesi on tämän vakuutuksen ulkopuolella. Olet siis itse vastuussa omaisuudestasi, tapahtuipa asunnossasi mitä tahansa.
Muuton yhteydessä on hyvä tarkistaa oman vakuutuksesi kattavuus ja tehdä samalla muuttoilmoitus vakuutusyhtiölle. Vakuutus kattaa yleensä myös muuton aikana tapahtuneet vahingot.

Palovaroitin

Palovaroitin on asuntokohtainen. Jokaisen on lain mukaan hankittava sellainen omaan asuntoonsa. Palovaroitin asennetaan kattoon makuhuoneen lähistölle. Testaa varoittimen kunto säännöllisesti ja vaihda patteri kerran vuodessa.

Sähkösopimus

Jokainen asukas huolehtii itse sähkösopimuksen tekemisestä. Uuden sähkösopimuksen voi tehdä puhelimitse samalla, kun ilmoittaa vanhan sopimuksen lopettamisesta energialaitokselle.

Lehdet ja muu tilausposti

Saat käännettyä lehtesi uuteen osoitteeseesi soittamalla lehtien asiakaspalveluun tai käyttämällä lehdestä yleensä löytyvää palvelukuponkia, monilla lehtitaloilla on myös sähköinen asiakaspalvelu.

Internet ja kaapeli-tv

Mikäli käytät maksullisia televisiokanavia tai kiinteää nettiyhteyttä, tarkista palveluntarjoajalta, toimivatko heidän palvelunsa uudessa osoitteessasi ja hoida siirtoon liittyvät asiat ajoissa.

Muuttosiivous

Asunto on tyhjennettävä ja siivottava pois muuttaessa. Uuden vuokralaisen on siten mukavampi muuttaa ja asettua uuteen kotiinsa. Käyttökelpoisen tavaran, jota et halua ottaa mukaasi, voi viedä kierrätyskeskukseen tai kirpputorille. Näistä voi kysyä myös noutopalvelua.